کار مغز در بدن چیست؟
از این سلولها در مغز هستند. وزن مغز انسان در حدود ۴ / ۱ کیلوگرم یا سه پوند میباشد تمام فعالیتهای بدن از قبیل اعمالی که به دیدن، خوابیدن، حرکت، گوارش، تنفس و غیره ارتباط دارند توسط مغز کنترل میشوند. سلولهای عصبی مغز پیامهای عصبی را از ارگانهای حسی دریافت میکنند. مغز این پیامها را تجزیه کرده و تصمیم میگیرد که چه عملی را انجام دهد و بعد پیامهایی را به ماهیچهها یا سایر نقاط بدن میفرستد.
مغز انسان به سه قسمت مهم تقسیم میشود: مخ، مخچه و بصل النخاع. مخ بزرگترین قسمت مغز را شامل میشود و شامل تودههای بزرگ سلولهای عصبی است. همچنین مخ دارای شیارهای عمیقی میباشد که وجود این شیارها سبب میشود که برای سلولهای بیشمار عصبی سطح بیشتری وجود داشته باشد. یک شیار عمیق مخ را به دونیم کره تقسیم میکند. سطح خارجی نیمکرههای مخ کورتکس و نواحی مختلف نیمکرهها لب نامیده میشوند.
لبهای جلویی درست پشت پیشانی قرار دارند، جایی که مربوط به فکر کردن، قضاوت و مسائل ذهنی میباشد. پشت لبهای جلویی سلولهایی هستند که تمام حرکات بدن را کنترل میکنند.
قسمت دوم مغز مخچه میباشد که در پشت جمجمه پایین مخ قرار دارد. عمل مخچه هماهنگی حرکت ماهیچهها و ایجاد تعادل در بدن میباشد. اگر این قسمت از مغز صدمه ببیند شخص قادر نیست صاف بایستد یا راست راه برود.
قسمت سوم مغز بصل النخاع میباشد که در ناحیه بالایی نخاع قرار دارد و کارش تنظیم اعمال تنفس، هضم، ضربان قلب و انقباض رگهای خونی است. همچنین اعمانی مثل سرفه کردن، عطسهکردن و استفراغ کردن نیز تحت کنترل بصل النخاع هستند.
قسمت چپ مغز کنترل قسمتهای راست بدن و قسمت راست مغز نیز کنترل نواحی چپ بدن را به عهده دارد. مغز توسط استخوان ضخیمی بنام جمجمه محافظت میشود. مغز میتواند در اثر ضربههای عمیق به جمجمه و یا قطع شدن ذخیره اکسیژن سلولهای آن آسیب ببیند.
اعمال مغز ممکن است در اثر بعضی بیماریها یا داروها دچار اختلال شده و تغییراتی در رفتار ایجاد کند که این تغییرات سبب ایجاد بیماریهای روانی میشوند.
منبع : 1pezeshk